Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
25.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Paměti GDDR7 pomalu klepou na dveře a výrobci už ukazují své první prototypy. Společnost SK hynix nedávno ukázala ty nejrychlejší, neboť z připravované nové generace už dokázala vymáčknout 40 Gbps.
honza1616 (3722) | 27.3.20249:37
Nechápu Nvidii že jdou až tak konzervativním směrem ­(28Gbps rychlost pro RTX5090­)
No i když ono to bude tím že AMD rezignovalo na highend a Nvidii nic netlačí k razantnějším změnám, že ?
Argumentovat tím že Nvidia už ve svých laboratořích má hotové testovací čipy Blackwell a k tomu potřebuje i čipy které jsou reálně dostupné, je blbost.
Jak bylo zmíněno výrobci už fyzicky představují rychlejší dokonce tedy teď už i výrazně rychlejší 40Gbps, za toho půl roku než se rozjede sériová výroba GPU se rozjede i výroba čipů, ne nutně těch 40Gbps ale ty s kompromisní rychlostí někde mezi 28 a 40, třeba 34­-36Gbps by mohla Nvidia nasadit, ale proč že, když ji netlačí konkurence, proč připlácet za dražší HW,

Skrytá slova Nvidie ­"aspoň zbude víc na marže a navíc si nechame zadní vrátka pro potenciální refresh"
Odpovědět0  0
kazaxx (310) | 25.3.20248:05
Tak jeste vyresit rychlost uloziste a zas mohou v generovane AI o kus dopredu. Jinak je to ale k nicemu. Aktualni bezny software ­(a hry­) stale bezi hladce i na DDR2 RAM a GDDR5 u GPU. Je zajimave, kdyz si nechate sve stare pocitace a jednou za cas pouzijete ­(a i upgradujete­) jak stale dobre funguji. Nejvetsi revoluci v IT od Core Duo byl proste SSD. Zadny Ryzen nebo ARM, ale jen SSD.
Odpovědět1  0
HoCh (334) | 25.3.20248:43
Pravda, pravda. Zrovna jsem reinstaloval sousedum stareho notese od HP. Cerstve intalovane win7 na rychlem ­(7200ot­/min­) rotacnim disku startovaly 75s, na sata ssd 25s.

Nejvetsi zrychleni prinese zlepseni v miste uzkeho hrdla. A to je u beznych aplikaci rychlost pristupy k datum na disku a v pameti. Kdyz je program uz nacteny do pameti, stava se nejvetsi brzdou zpozdeni ­(latency­) pristupu do pameti ­(mineno v ns, ne v taktech­). A to se totiz, na rozdil od prenosovych rychlosti, uz leta moc nezlepsuje.
Odpovědět0  0
kazaxx (310) | 25.3.20249:39
Pokud zmíním ty staré, tak DDR2 má hrdlo někde na 8 GBps, DDR3 někde na 12 GBps a to se nebavím o dual, triple nebo quad kanálech a o těch lepších DDR3 kde to může být kolem 20 GBps. Aktuální běžná NVMe mají kolik 3­-6 GBps? To je o polovinu méně než umí DDR2. Takže úzkého hrdla bych se nebál. Stará 1155 generace procesorů má hrdlo u 32 GBps. Zmíněný notebook zrychlil 3x a to se ještě bavíme o SATA, nikoliv PCIe. Dle testů NVMe s rycholostí 2. GBps zvedne výkon stroje, o proti SATA 6Gbps, až o 30 % v benchmarkách. 30% jen díky rychlosti SSD a to to ještě roste rychlostí NVMe. Prostě vynález SSD naprosto pecka, jen škoda že místo zlepšování SLC­/MLC to šlo do bláta typu QLC.
Odpovědět0  0
Akulacz (284) | 25.3.202413:29
Tak SSD přinesl hodně velký pokrok a to hlavně kvůli přístupové době, to je při běžné práci důvod toho razantního zrychlení. Ale třeba při tom hraní se většina těch dat používá po přesunu do RAM, vram opakovaně a tam je ten limit propustnosti paměti a sběrnice znát. Nejvíce u APU, kde dokud nedojde k nárůstu přenosové rychlosti, nemá smysl používat větší jádro, proto jsme už delší dobu zaseklí na 8­-12CU.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.